

Θυρεοειδής
Χρήσιμες πληροφορίες για τον υποθυρεοειδισμό από τον Ενδοκρινολόγο-Διαβητολόγο Αθανάσιο Ζήλο στα Μελίσσια Αττικής
Αισθάνομαι συνεχώς κούραση, βαρύτητα στους μύες και ψυχική κόπωση. Μήπως πάσχω από υποθυρεοειδισμό;
Ο υποθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, αύξηση βάρους, αίσθημα κρύου, ξηρότητα δέρματος, αποδυνάμωση των νυχιών και των μαλλιών, καθώς και κατάθλιψη. Εάν παρατηρείτε τέτοιες αλλαγές, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας και να πραγματοποιήσετε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών.
Πραγματοποίησα εργαστηριακές εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα της TSH είναι αυξημένα, ενώ οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι μειωμένες. Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες;
Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τον υποθυρεοειδισμό, καθώς η αυξημένη TSH είναι το σώμα που προσπαθεί να διεγείρει τον θυρεοειδή να παράγει περισσότερες ορμόνες. Η θεραπεία περιλαμβάνει την αντικατάσταση των θυρεοειδικών ορμονών με συνθετική θυροξίνη, για να επαναφέρει τα επίπεδα των ορμονών στα φυσιολογικά όρια. Ο ενδοκρινολόγος σας θα καθορίσει την κατάλληλη δόση και θα παρακολουθεί την πορεία της θεραπείας σας.
Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να προκαλέσει άλλες επιπλοκές στην υγεία;
Αν ο υποθυρεοειδισμός παραμείνει αδιάγνωστος ή μη θεραπευμένος, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιολογικές προβλήματα (υπερλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση), προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία (δυσκολία στην εγκυμοσύνη) και σε μακροχρόνια αύξηση του βάρους και κατάθλιψη. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις, ο αδιάγνωστος υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε μυξοιδήματα και σε κρίση υποθυρεοειδισμού.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές για τον υποθυρεοειδισμό;
Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνει τη χορήγηση συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών, όπως η θυροξίνη (T4), η οποία αναπληρώνει την έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών στον οργανισμό. Ο ενδοκρινολόγος σας θα καθορίσει τη σωστή δόση για να επαναφέρει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών στα φυσιολογικά επίπεδα. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα της TSH και των θυρεοειδικών ορμονών για να προσαρμόζεται η δόση, εφόσον χρειάζεται.
Υποθυρεοειδισμός

Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
Ζήλος Αθανάσιος
Ενδοκρινολόγος - Διαβητολόγος
Χρήσιμα Links
Θυροειδής
Επικοινωνία
Πολιτική Απορρήτου
Όροι και Προϋποθέσεις
Ελ. Βενιζέλου 20, Μελίσσια 151 27